Cum se poate moda o consola Playstation 3

modare playstatiton 3

Modarea unei console  Playstation 3 depinde de modelul si data de fabricatie  (care se poate aproxima din Date Code-ul de pe dedesuptul consolei) si distingem urmatoarele modari disponibile:

 

1. Modare cu custom firmware pentru consolele fabricate cu Date Code maxim 1 A,  fabricate pana la inceputul lui 2011.

2. Modare cu ODE (optical disk emulator) pentru toate consolele.

 

1. Modare cu custom firmware 

Modarea cu cusotm firmware presupune modificarea sistemului de operare a consolei. Consolele care au firmware maxim 3.55 se pot moda simplu cu ajutorul unui stick usb.

Cele care au versiunea de firmware mai mare de 3.55 si date code maxim 1A necesita downgrade la firmware  3.55 si apoi se pot moda. Versiunea 3.55 fiind ultima versiune modabila, la care se stiu cheile private de securitate. Downgradeul presupune desfacerea consolei  si rescrierea memoriei de pe placa de baza cu un programator la versiunea 3.55. 

Aceasta modare permite folosirea hard-diskului intern pentru backp-uri  sau unul extern pe usb daca este formatat FAT 32. Se pot face updateuri la jocuri de pe PSN. Pentru a lansa backp-uri se foloseste cu precadere managerul multiMan.

 

 

2. Modare cu ODE

Modare cu ODE presupune instalarea unui emulator de blu-ray intre unitatea blu-ray si consola,  consola ruland firmware-ul oficial.  Deoarece nu se modifica firmwareul consolei nu se poate folosi hardul intern al consolei. E nevoie de un hard disk extern pe usb care se va conecta la ODE.

Pe hard-diskul extern se vor pune imagini ISO ale backupurilor, imagini iso pe care ODE_ul le va monta in locul discului din consola lansand astfel backp-urile, cam cum functioneaza Daemon tools pe PC. 

Imaginile iso se pot crea din fisirele backp-urilor folosind utilitarele specifice fiecarui  fiecarui ODE (3k3y-Iso tools, Cobra ODE -  GenPs3ISO). Pentru a intra pe PSN imaginile ISO trebuie sa contina toate informatiile de pe disc. Pentru aceasta la crearea imagini iso e nevoie de  fisiere IRD, fisiere ce contin informatii despre cotinutul discului.  

ODE-urile pentru Playstation 3 au 2 moduri de functionare, modull pass-through in care citeste discurile originale si modul emulator in care incarca imaginile iso. Cu amandoua moduri se poate accesa PSN/SEN.

Modare cu ODE este mai scumpa decat modare cu custom firmware datorita emulatorului.

De la firmware 4.55 pe Playstation 3 super slim modat cu ODE este nevoie de un disc bluray (swap disc) ce contine lista jocurilor de pe hard diskul extern pentru a putea porni jocurile. De fiecare data cand pornim cate un joc se pune mai intai discul original, se selecteaza jocul din manager apoi se pune swap discul pentru a porni jocul. Swap discul (bluray) trebuie rescris de fiecare data cand se adauga noi jocuri pe hardul extern.

 

Facebook Comments Box