Linux pe Playstation 4

linux ps4
Ca in fiecare an incepand din 1984, in ultima saptamana din an, in Hamburg are loc Chaos Communication Congress organizata de Chaos Computer Club. Conferinta ce pune in tema diferite teme politice sau tehnice cu privire la securitate, criptografie, intimitate si libertatea cuvantului in mediul online.
La aceasta conferinta in 2010 Fail0verflow a prezentat greselile de securitate de pe Playstaiton 3 pe firmware 3.55, acum aceeasi echipa revenind cu o prezentare despre Playstation 4.
 
Spre deosebire de prezentarea din 2010 de pe Playstaiton 3 anul acesta echipa s-a rezumat sa faca doar un demo pe Playstaiton 4 incarcand un Gentoo Linux fara prea multe detalii tehnice, spunand doar ca nu e nevoie de ajutorul lor pt a sparge securitatea pe Playstation 4, fiind foarte slaba si nu vor publica detalii despre hack. Pe acest linux a fost rulata o scurta prezentare si apoi un demo cu Pokémon de pe Nintendo, mesajul fiind ca nu e nevoie decat de linux pe Playstation 4 pentru a rula alte jocuri sau aplicatii, consola fiind arhitectura x86 ca unui calculator obisnuit.
Cel mai probabil hackul este unul hardware ce ruleaza pe versiunea de firmware 1.76.
 

 
Ulerior Marcan, membru din Fail0verflow a precizat ca Linux pe Playstation 4 face foarte mult sens fata de celelalte console pentru ca este asemanator cu un calculator, singurul impediment fiind driverul video pentru activarea acceleratiei 3D. Impediment ce poate fi rezolvat in cateva luni si nu ani ca pe Playstaiton 3, o data activata accelerarea 3D o multime de jocuri indie si chiar jocuri de succes 3D pot fi rulate. Acestea fiind spuse chiar SteamOS este posibil pe Playstation 4.
 
O data rulat SteamOS pe Playstation 4 se vor putea rula jocuri exclusive de pe calculator sau jocuri mai ieftine disponibile prin SteamOS, ca exemplu Final Fantasy VII pe steam este 5.99$ in timp ce pe PSN se gaseste de trei ori mai scump  la 15.99$.
Cel mai probabil Sony va lupta pentru a bloca pirateria pe Playstation 4 dar va si mai interesant daca vor trebui sa concureze cu un magazin legitim pe platforma lor. Gamerii vor beneficia de pe urma acestei concurente dar e clar ca Sony nu va aprecia lovitura in vanzari daca asta se va intampla.
Multi clienti au cumparat Playstation 3 pentru a folosi Linux pe aceasta ceea ce a rezultat un profit scazut pentru Sony, acest lucru se poate intampla si acum daca SteamOS este portat pe Playstation 4 iar consola va fi vazuta ca o masina ieftina pentru SteamOS.
 
Pana atunci va trebui rezolvata accelerarea hardware 3D (driverul video pe Linux) pe Playstation 4,  cu toate ca linux e posibil sa ruleze doar pe firmware 1.76.
 
Sursa:

Facebook Comments Box